De liefde is overimage example

Na een paar jaar is de liefde voor de Franse heren al een stuk minder.
Hoewel, heren? Het lijken wel schooiers. De Hardenbergers dachten dat ze een gelukkige tijd tegemoet zouden gaan, maar het zijn zeer óngelukkige jaren geworden.

Een arme turfgraver uit de Achterstraat (nu Wilhelminaplein) moet dagen achtereen zeven uitgehongerde Fransen te eten geven. Ook andere arme Hardenbergers krijgen steeds meer een hekel aan de Fransen. Alleen de rijke en belangrijke Hardenbergers kunnen nog alles van de Fransen verdragen.

Wanneer de broer van Napoleon Bonaparte, koning Lodewijk Napoleon, in 1809 een bezoek brengt aan Hardenberg, zijn de rijke en belangrijke Hardenbergers druk in de weer om het de koning naar de zin te maken. De stad moet worden versierd en bij de brug komt een grote ereboog. Maar 's nachts moet bij de boog gewaakt worden. Ze kon eens door tegenstanders van de Fransen in de Vecht worden gegooid! De koning komt en logeert in het huis tegenover de hervormde kerk in de Voorstraat.

Een boerenknecht uit Collendoorn brengt een vette kalkoen voor de koning. De toeschouwers moeten daar nogal om lachen: dat is toch geen geschenk voor een koning. Maar de koning denkt daar anders over. Als beloning mag de knecht een stevige borrel drinken in het café. Degene die het hardst heeft gelachen moet later een boete van 18 gulden betalen!