Hanzesteden

Zutphen, Deventer, Tiel, Kampen en Zwolle zijn steden die niet iedere dag in het nieuws zijn. Toch waren deze steden lang geleden het centrum van de handel in de Lage Landen. Van de 12e tot de 16e eeuw waren deze steden – en andere steden in het oosten van het land – belangrijk, welvarend en dus rijk. Deze steden waren allemaal lid van de ‘Hanze’.

Een Hanze was een groep handelaren die samenwerkten. Ze woonden verspreid over verschillende steden en handelden in dezelfde producten. Door samen te werken konden zij goedkoper werken en in elkaars gezelschap veiliger reizen. Ze konden grote hoeveelheden producten ineens kopen of verkopen. Dat was extra voordelig. Maar minstens zo belangrijk was dat ze samen sterker stonden tegenover de landsheren, die steeds wat anders wilden.

Vanaf 1356 was de Hanze een verbond van steden, dus niet meer alleen van de handelaren in die steden. Dat werd besloten op de eerste Hanzevergadering in Lübeck (Duitsland).
 
hanze

Kijk op de Hanze

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, was de Hanze eerst een verbond van handelaren en vanaf 1356 een verbond van steden. Dat was afgesproken in Lübeck. Deze Duitse stad is speciaal gesticht voor de Hanze-handel, in 1159. Dat is dus ruim 850 jaar geleden. Ter gelegenheid van dit jubileum hebben de geschiedenisleraren van het Vechtdal College een wedstrijd uitgeschreven.

Het is de bedoeling dat je een werkstuk maakt (tekening, fotocollage, verhaal, gedicht, film, kunstwerk) over de Hanze. De winnaar van het mooiste werkstuk krijgt als prijs een week lang elke dag een broodje gezond uit de schoolkantine.
Je mag het werkstuk met 2 leerlingen maken, maar dan wordt de prijs niet verdubbeld!

Om het werkstuk te kunnen maken moet je wel eerst iets weten over de Hanze:
• wat was de Hanze
• welke steden waren lid
• wat werd verhandeld
• welke schepen werden gebruikt (denk aan de Kamper kogge)

Internetsites die je kunt gebruiken:
Hanzesteden.info

Hanzefietsroute.nl

Wikipedia

Kamper kogge

De jury wordt gevormd door de geschiedenisdocenten.

Dit bericht is geplaatst in 04. Tijd van steden en staten. Bookmark de permalink.